Școala și elevii cooperează: Consiliul Elevilor

duminică, 4 martie 2018

1 Martie - Mărțișor literar: Ziua de naștere a scriitorului Ion Creangă



1 martie:
 181 de ani de la nașterea lui Ion Creangă,
povestitorul celor mai frumoase „Amintiri din copilărie”, strălucitul satiric al literaturii române
 Imagini pentru ion creanga  
       Ion Creangă rămâne unul din clasicii literaturii române, mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie„ și performanței de neegalat de a scoate basmul din circuitul folcloric, adaptându-l pentru literatura cultă. Cel despre care George Călinescu spunea: un artist precum Creangă se ivește o singură dată în istoria unui popor.
      
       „Marelui nostru hâtru, „Rabelais-ului românesc”, cum l-a numit Iorga, unicului și strălucitului satiric al literaturii române, îi închin iubirea și nesfârșita mea admirație”, scria  academicianul Zoe Dumitrescu-Bușulenga despre marele clasic al literaturii române în monografia dedicată operei autorului celor mai frumoase amintiri din copilărie.

       Data nașterii lui Ion Creangă nu este certă, existând două variante, una este indicată de un document privind nou-născuții din Humulești, ce precizează data de 10 iunie 1839 pentru nașterea lui Ion Creangă. Cealaltă variantă o reprezintă data de 1 martie 1837. George Călinescu propunea ca totuși data de 1 martie să fie reținută, având în vedere că însuși scriitorul considera că aceasta este ziua în care s-a născut.

 
 
       
      Despre Ion Creangă "Dicționarul Scriitorilor Români" amintește că George Călinescu, în inegalabila monografie pe care i-o dedică, face din el un personaj, o legendă. „Adevărul e că un artist precum Creangă se ivește o singură dată în istoria unui popor, și atunci numai într-un moment de grație. Este fără îndoială genial, ca orice scriitor despre care se poate spune că are simțul genial instinctiv al limbii și al etosului popular nealterat. Opera sa este expresia uimitoare a bunului-simț și a unui suflet elementar, încremenit în formule neschimbătoare, eterne. În totul, un spectacol de măreție simplă inanalizabilă", concluzionează volumul citat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu