Școala și elevii cooperează: Consiliul Elevilor

joi, 29 februarie 2024

Săptămâna Protecției Civile din România

       În fiecare an, în data de 28 februarie sărbătorim Ziua Protecției Civile din România, prilej de rememorare a momentului istoric de constituire a Apărării Pasive în România. În urmă cu 91 de ani, prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933 a fost aprobat Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene, ca o necesitate a protejării populației civile, rezultată în urma efectelor devastatoare ale primei conflagrații mondiale. În timpul celui de-al doilea război mondial, structura a funcționat sub denumirea de Comandamentul Apărării Pasive, în cadrul Ministerului Aerului și Marinei.

      Protecția Civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică -, planificate, organizate și realizate potrivit legii, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.


      Pompierii din cadrul ISU Basarab I Dâmbovița au desfășurat o acțiune teoretică și practică de instruire a elevilor Școlii Gimnaziale ”Nicolae Vlad” Pucheni privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare specific tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă. Elevii au fost ajutaţi să conştientizeze tehnicile de acordare a primului ajutor, să-şi creeze un spirit preventiv, să cunoască şi să exerseze modul de comportare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă. Aceștia au avut posibilitatea de a cunoaşte îndeaproape tehnica de intervenţie din dotarea pompierilor dâmbovițeni, cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare, precum și modul de utilizare a acesteia.

  Aceste activități practice au fost concepute pentru a instrui elevii și personalul instituțiilor de învățământ cu privire la procedurile corecte de evacuare în cazul unor situații de urgență. Scopul acestor exerciții este de a dezvolta capacitatea de reacție rapidă și eficientă, de a întări cunoștințele despre siguranța personală și colectivă, și de a promova o cultură a prevenirii și a comportamentului adecvat în situații de criză. Participanții au ocazia să exerseze și să înțeleagă importanța coordonării și a calmului în momente critice, contribuind astfel la creșterea gradului de siguranță în mediul școlar.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu