Școala și elevii cooperează: Consiliul Elevilor

miercuri, 15 ianuarie 2020

15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale - Ziua lui Mihai Eminescu


                                          15 ianuarie – Ziua lui Mihai Eminescu 
      În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești”, ajunge la inimile celor care îl omagiază. Anul acesta se împlinesc 170 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, care, chiar dacă îl trecem cu vederea de-a lungul anului, se face simțit prin poemele cunoscute.

     Unul dintre cele mai de seamă genii pe care le-a putut oferi România este poetul național, Mihai Eminescu. Poetul, prozatorul și jurnalistul român, Mihai Eminescu, născut Mihail Eminovici, a fost geniul care a tradus știința în limba poeziei. Este venerat în Panteonul culturii noastre naționale, unde i s-a acordat rangul de „Luceafărul poeziei româneşti”.
     

Eminescu este mereu actual, căci iubirea trăieşte atâta timp cât omenirea încă este sensibilă la frumos. Într-o lume în care se pare că nonvalorile tind să ocupe locul câştigat de valorile naţionale
în conştiinţa publică, e nevoie ca elevilor să li se aducă în atenţie adevăratele personalităţi care fac cinste neamului românesc.
,,Cel mai mare scriitor român pe care l-a ivit până acum timpul. Eminescu a fost o personalitate copleşitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenţă, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european şi farmecul limbajului. Scrisul era viaţa lui: omul cel mai silitor, veşnic citind, meditând, scriind … poet în toată puterea cuvântului.” (Titu Maiorescu)

Cultura națională constă în păstrarea, dezvoltarea și cultivarea istoriei și a limbii, ca trăsături specifice ale existenței unei națiuni. Colectivitățile naționale au drept caracteristică principală opera lor: limbajul, miturile, religia, istoria, arta si știința. Națiunile urmăresc să-și extindă frontierele până la limita acoperită de cultura lor, iar patriotismul este strâns legat de cunoașterea și îmbogățirea culturii naționale.
 














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu