Școala și elevii cooperează: Consiliul Elevilor

duminică, 24 noiembrie 2019

Săptămâna Educației Globale 2019 - ”Schimbările climatice”

Săptămâna Educației Globale 2019 
 ”Schimbările climatice”
"Wake Up! This is the final call for climate."
 

      Pe glob, anotimpurile se schimbă, temperaturile cresc, la fel şi nivelul mărilor şi oceanelor. Dacă nu acţionăm acum, schimbările climatice vor afecta definitiv apele şi pământul, de care depinde supravieţuirea noastră.
     Creşterea  temperaturii duce  la  topirea  calotelor glaciare. Efectele vor fi devastatoare.
     Temperatura medie globală a crescut, în ultimul secol, cu 0.74°C.  Până la sfârşitul secolului temperatura globală va creşte cu 7,5 °C. Cum ar fi, de pildă, Oceanul Arctic fără gheaţă, planeta fără Amazon şi zguduită de uragane de categoria şase?
     Deşi toate acestea pot părea foarte îndepărtate, realitatea este că planeta noastră se află la o distanţă de doar 60C, de modificări de proporţii nemai­în­tîlnite:
·           Risc crescut de secetă;
·           Incendii;
·           Tot mai multi vulcani vor erupe pe Terra;
·           Migraţii forţate;
·           6 grade fatale!
Condiţiile ostile de viaţă vor obliga oamenii să migreze, în căutare de hrană şi adăpost.



Datele climatice din ultimul secol evidențiază o încalzire progresivă a atmosferei si o reducere semnificativă a cantităților de precipitații, elemente considerate limitative pentru toate activitățile specifice domeniului agricol.
In deceniile urmatoare, implicațiile încalzirii globale in economia industrială, aprovizionarea cu apa, agricultura, biodiversitatea vor fi foarte evidente. La nivel global, încalzirea are deci ca efect, cresterea frecvenței si intensității evenimentelor extreme, in special seceta si inundațiile. Cauzele care conduc la apariția acestor fenomene sunt legate evident atât de climă, cât si de intervențiile umane, respectiv utilizarea defectuoasă a terenurilor si resurselor de apă, practicile agricole necorespunzatoare, despăduririle, suprapășunatul și, nu in ultimul rând, poluarea aerului si a solului.
Adaptarea la schimbarile climatice va beneficia in special de experiența dobândită din reacția la evenimentele climatice extreme, prin implementarea planurilor de adaptare si de administrare a riscurilor schimbărilor climatice.

Activitățile desfășurate în Școala Gimnazială ”Nicolae Vlad” Pucheni și-au propus ca participanţii să conştientizeze faptul că odată cu evoluţia societăţii omeneşti au început să apară unele modificări, la început nesemnificative, apoi din ce în ce mai mari,  că omul a utilizat unele materiale naturale şi a creat altele fără să-şi dea seama că poate deteriora mediul. Astfel că lumea contemporană ar  trebui să minimalizeze acţiunile care conduc la dezechilibre naturale, cu efecte dezastruoase asupra oamenilor, animalelor, vegetaţiei, a vremii.
Un element deosebit al raporturilor dintre mediul înconjurător şi dezvoltarea societăţii îl constituie înţelegerea caracterului determinant al dezvoltării durabile. Aceasta presupune protecţia şi conservarea mediului înconjurător, pe de o parte şi utilizarea raţională, cantitativ si calitativ, a resurselor naturale, pe de altă parte. În ultima perioadă, omenirea se confruntă cu hazarde determinate de acţiunile proprii sau pur şi simplu generate de forţa naturii. Fenomenele meteorologice extreme (temperaturi anormal de ridicate sau de scăzute, furtuni violente, căderi de grindină, precipitaţii abundente sub diverse forme, uragane, tornade, inundaţii etc.) au devenit o parte componentă a vieţii de zi cu zi a oamenilor din toată lumea. De asemenea, omenirea se luptă şi cu consecinţele dezastruoase ale catastrofelor naturale produse de forţele pământului: cutremure, tsunami, avalanşe, erupţii vulcanice etc. 


Respectă-te pe tine însuţi!
Respectă natura!
Respectă planeta! Soarta ei este în mâinile tale!














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu