Școala și elevii cooperează: Consiliul Elevilor

vineri, 15 ianuarie 2021

15 ianuarie 2021 - Ziua lui Mihai Eminescu - Ziua Culturii Naționale

15 ianuarie 2021

 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale

      Pentru noi, românii, este o onoare să începem fiecare an sub semnul frumosului, învăluiți de dragoste, înflăcărați de patriotism și cuprinși de fiorul dat de iubirea față de părinți și respectul față de înaintași, pentru că de toate acestea ne amintim, și le trăim, în fiecare 15 ianuarie. Ziua Nașterii lui EMINESCU  ar trebui să fie una dintre cele mai importante date din an. Este Ziua Poetului și Ziua Poeziei Românești. Ziua  Geniului, a Omului Deplin al Culturii Românești. Personalitate universală, personalitate a cărei operă ne oferă privilegiul de a ne lăuda că suntem români. E ziua magică în care putem folosi aceste cuvinte mari, pentru că ele au acoperirea întreagă în opera lui, în sufletul și în cultura noastră. În sufletul și în conștiința a mii și mii de iubitori de Poezie și, deopotrivă, în sufletul și în conștiința a mii și mii de creatori de Poezie. Peste spațiu și timp. Este Ziua Geniului de a fi și, deopotrivă, Ziua Geniului de a învăța să fim. O sumă lirică de voievozi, cum frumos și inspirat îl numea Petre Țuțea. Un întemeietor și un vizionar.

        De ce a fost aleasă ziua lui Eminescu drept zi a Culturii Naţionale? Poate pentru că El e cel care a spus că teiul e sfânt. El e cel al cărui nume nu se cade să fie luat în deşert. (...) El e cel care, oricâte desnădejdi ne-ar încerca, ne dă temeiuri ca totuşi să nu desnădăjduim (Geo Bogza). Poate pentru că reprezintă omul deplin al culturii româneşti (Constantin Noica). Poate că niciodată nu e prea mult să-l recitim pe poetul, prozatorul, dramaturgul, ziaristul şi gânditorul Mihai Eminescu. A fost o personalitate copleşitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenţă, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăţia şi farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci"(Tudor Vianu).
      A vorbi de poet este ca şi cum ai striga într-o peşteră vastă...Nu poate să ajungă vorba până la el, fără să-i supere tăcerea. Numai graiul coardelor ar putea să povestească pe harpă şi să legene, din depărtare, delicata lui singurateca slavă (Tudor Arghezi).

     Din păcate, dezinteresul din zilele noastre față de literatură duce și la așezarea strălucirii operei lui Eminescu într-un colț umbrit al uitării. Ce datorie avem noi astăzi față de Eminescu, scriitorul nostru emblematic pe care încet-încet școala românească îl pierde în cuvinte despre și în citate aproximative ca, de altfel, pe mai toți marii noștri scriitori? Datoria vieții noastre este să-l citim, să-l recitim, să-i înțelegem opera, cu grija zilnică de-a nu rătăci potecile și de a-l pierde în uitare. Răsplata va veni de la sine. Negreșit și înmiit. Ca valurile mării.


      An de an, Școala Gimnazială ”Nicolae Vlad” Pucheni  își dorește să reliefeze recunoștința noastră, a profesorilor și a elevilor, de a studia vegheați de nemurirea sa. Așadar, avem onoarea de a-l sărbători, de a îi mulțumi și cum vremurile nu ne permit să ne strângem laolaltă, am hotărât ca în acest an să îl glorificăm pe poet într-o altă manieră: în mediul on-line, prin aplicația Zoom. ,,Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac”, afirma Eminescu. În orice condiții, geniul merită să fie apreciat si preamărit, dacă nu zilnic, măcar într-o zi din an. Lucru care s-a întâmplat astăzi, vineri, 15 ianuarie.

 














 

















 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu