Școala și elevii cooperează: Consiliul Elevilor

duminică, 24 ianuarie 2021

24 ianuarie, Unirea Principatelor Române. 162 de ani de la Mica Unire

        Astăzi, 24 ianuarie 2021, sărbătorim împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române: Moldova și Țara Românească, cunoscută ca Mica Unire. 

        După mulți ani de ”piedici” impuse de marile puteri europene ale momentului, cu precădere Imperiul Otoman și Rusia Țaristă, Unirea a devenit realitate, într-un context favorabil, prin acțiunile pregătite și hotărâte ale elitei românești, bazate pe valorile şi idealurilie naționale ale poporului. Prin Unirea Moldovei cu Ţara Românească s-a format statul unitar care a adoptat numele de România, cu Capitala la Bucureşti, cu o singură Adunare, un singur Guvern și un singur Domn. 

        Colonelul Alexandru Ioan CUZA a fost ales domnitor succesiv: la 5 ianuarie 1859, în Moldova şi la 24 ianuarie 1859, într-o ședință secretă a Adunării Elective, la hotelul Concordia din Bucuresti, în Ţara Românească. Domnia scurtă a lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), a fost o perioada de maximă dezvoltare a tânărului stat, iar prin reformele sale (agrară, fiscală, electorală, a învățîmântului, justitției, organizarea Armatei Naționale Moderne, ) a pus bazele dezvoltării moderne a României.

         Unirea Principatelor a constituit primul pas(  – nașterea – ) al procesului ireversibil de realizare a statului național unitar român, a  constituit fundamentul realizării României Mari de la 1 decembrie 1918 ( – desăvârșirea –) și a confirmat cursul spre modernitate a țării.

        An de an, Școala Gimnazială ”Nicolae Vlad” Pucheni  își dorește să reliefeze recunoștința noastră, a profesorilor și a elevilor, față de înaintașii care și-au adus contribuția la înfăptuirea Micii Uniri, fără de care România de azi nu ar fi existat. Așadar, avem onoarea de a sărbători nașterea statului român modern și cum vremurile nu ne permit să ne strângem laolaltă pentru a ne prinde în Hora Unirii, am hotărât ca în acest an să celebrăm evenimentul într-o altă manieră: în mediul on-line.


Voica Rebeca
 




Mateiu Betsaida



Constantin Denis


Andreea Vasilescu



Șuică Oana




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu