Școala și elevii cooperează: Consiliul Elevilor

miercuri, 1 decembrie 2021

1 DECEMBRIE – ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

 

A venit acea zi din an când ne lovește pe toți o dragoste nemărginită de țară. Noi vrem să vă reamintim că sunt multe motive de mândrie că suntem români. Nu doar azi, de 1 Decembrie, când sărbătorim Ziua Națională a României.

Dincolo de postările de pe Facebook și de coloratul in culorile de care in restul anului uităm, avem mult mai multe motive să fim mândri. Și poate ar trebui să începem să arătăm mai des această dragoste de țară care zace in noi. Nu cu un mesaj postat de Ziua Națională, ci cu mai multe lucruri concrete, cu acțiuni, cu implicare. La mulți ani, Romania!

Să ne oprim pentru un moment din agitația cotidiană și să regăsim încrederea și speranța, iubirea si spiritul de sacrificiu care au condus mereu la câștigarea marilor bătălii și războaie! Să ne aducem aminte de Marea Unire de la 1918, să ne întoarcem cu respect spre înaintașii noștri. Pentru că în noi se află speranța si puterea unui viitor mai bun. Împreună suntem puternici, împreună putem schimba destinul țării noastre. Să fim mândri că suntem români!

Elevii Școlii Gimnaziale ”Nicolae Vlad” Pucheni au ținut să marcheze această zi de o însemnătate deosebită prin realizarea de desene, postere și compuneri.
































1 Decembrie – ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1 decembrie este Ziua Naţională a României, potrivit Constituţiei din 1991. Ziua de 1 decembrie 1918 marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acţiuni ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918). Poporul român a valorificat conjunctura internaţională creată în urma Primului Război Mondial şi a ştiut să se afirme în contextul mişcării de eliberare a popoarelor şi al victoriei principiului naţionalităţilor în Europa.
Consiliul Naţional decide să convoace, la 18 noiembrie/1 decembrie, la Alba Iulia, o Adunare Naţională a Românilor din Transilvania şi Ungaria. La 18 noiembrie/1 decembrie 1918, cei 1228 de deputaţi reuniţi în sala Cazinoului din Alba Iulia decid în unanimitate unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitatea naţionalităţilor şi a religiilor.
Rezoluţia votată de Marea Adunare Naţională, proclama:
1. Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.
2. Egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat.
3. Înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieţii publice. Votul obştesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporţional, pentru ambele sexe, în vârstă de 21 de ani la reprezentarea în comune, judeţe ori parlament.
4. Desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti.
5. Reforma agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăţilor, în special a proprietăţilor mari. În baza acestei conscrieri, desfiinţând fidei-comisele şi în temeiul dreptului de a micşora după trebuinţă latifundiile, i se va face posibil ţăranului să-şi creeze o proprietate (arător, păşune, pădure) cel puţin atât cât o să poată munci el şi familia lui. Principiul conducător al acestei politici agrare e pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte, potenţarea producţiunii.
6. Muncitorimei industriale i se asigură aceleaşi drepturi şi avantagii, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.
Legea Unirii a fost ratificată pe 11 decembrie 1918 de regele Ferdinand I şi votată de Adunarea Deputaţilor în unanimitate.

Rezoluţia Unirii e citită de Vasile Goldiş la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918: „Adunarea naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al naţiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureş, Tisa şi Dunăre."











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu