Școala și elevii cooperează: Consiliul Elevilor

luni, 9 septembrie 2024

Deschiderea noului an școlar

 


     Luna septembrie nu marchează doar debutul anotimpului toamna, ci și începutul unui nou an școlar, cu toată încărcătura emoțională și responsabilitățile ce decurg din organizarea și derularea procesului instructiv-educativ. În calitate de elevi, profesori sau părinți, cu toții pornim, în acest nou început, cu încredere și cu dorința de a trece peste toate obstacolele, inevitabile atunci când este vorba de învățare și de șlefuirea unor caractere.

     Educația este un proces anevoios, care presupune responsabilizare, efort intelectual, perseverență și, nu în ultimul rând, încredere în forțele proprii și în capacitatea de a depăși  dificultățile care apar  în calea atingerii unor obiective care vizează dezvoltarea individului și pregătirea lui pentru a fi util societății din care face parte.

     Suntem conștienți că, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, nu va fi un drum plin doar cu succese, dar suntem ferm convinși că eforturile vor fi răsplătite și satisfacțiile personale nu se vor lăsa așteptate. De asemenea, suntem siguri că personalul didactic va face toate eforturile pentru a transmite elevilor cunoștințele de care au nevoie, la fel cum suntem convinși că cei din bănci vor dovedi receptivitate și își vor da silința să pătrundă tainele științelor.







      Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de școală, iar structura se menține, cu cinci module şi cinci vacanţe, printre care și cea din luna februarie, care este diferită în fiecare județ. 

      Programul ”Săptămâna verde”  se desfășoară între 21- 25 octombrie, iar Programul naţional ”Şcoala altfel”  se desfăşoară în perioada 7- 11 aprilie 2025.

     Vacanţa de vară va începe sâmbătă, 21 iunie 2025. Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 13 iunie 2025, urmând ca pe 23 iunie să aibă loc prima probă de la Evaluarea Națională.

Principalele modificări din noul an şcolar

     Au fost introduse sancțiuni drastice pentru elevi, precum suspendarea de la ore, retragerea bursei și exmatricularea. Dacă deranjează orele, ajung la camera de detenţie. Nota la purtare va fi pusă la finalul fiecarui modul.

     Pe tot parcursul programului zilnic școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ. Nerespectarea acestei reguli, poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă.

     Elevii nu au voie să depăşească perimetrul şcolii în timpul orelor, să dețină ţigări, droguri, băuturi alcoolice, energizante sau obiecte periculoase, petarde sau spray lacrimogen. La finalul fiecarui modul, toți copiii vor primi notă la purtare. Media se va face cu 5 medii la purtare, care vor conta ulterior la media generală a fiecarui elev.

     Potrivit noului contract educațional, familiile elevilor sunt obligate să semneze că vor participa la şedintele cu părinţii şi că vor lua măsuri astfel încât copiii să vină la ore îmbrăcaţi decent. Părinţii care nu vor să semneze documentele pot fi amendaţi cu sume între 1.000 si 5.000 de lei. Totodată, familiile pot cere explicaţii profesorilor despre notele elevilor iar copiii vor completa o fişă de feedback pentru cadrele didactice. unde pot declara şi dacă fac meditaţii cu profesorii de la clasă.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu