Școala și elevii cooperează: Consiliul Elevilor

vineri, 23 septembrie 2022

Ziua multilingvismului / Ziua Europeană a Limbilor

 

      În 24 septembrie se sărbătorește multilingvismul, deoarece Europa este posesoarea unei adevărate bogății lingvistice: 24 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară. Obiectivele celebrării acestei zile sunt: sensibilizarea publicului față de plurilingvism in Europa, cultivarea diversitătii culturale si lingvistice si încurajarea învățării limbilor străine de către toți europenii, la școală sau în afara acesteia.
     Europa anului 2022 se remarcă printr-o mare diversitate lingvistică. Europenii folosesc limbile oficiale ale statelor, limbile co-oficiale utilizate în diferite zone, o mare varietate de limbi regionale şi minoritare, precum şi limbile vorbite de comunităţile de imigranţi. Multilingvismul este definit ca folosirea alternativă a mai multor limbi, a mai multor sisteme lingvistice, indiferent de statutul acestora: limbi distincte, dialecte ale aceleiaşi limbi sau chiar varietăţi ale aceluiaşi idiom.

Învățarea și cunoașterea unei limbi străine îi poate ajuta pe oameni să se împrietenească, să se cunoască, să se bucure de vacanțe în străinătate și să călătorească mai ușor, să promoveze în carieră sau să profite de specificitatea altor culturi. Frontierele interne ale Uniunii Europene au dispărut, iar cetăţenii săi, indiferent de statul din care provin, au dreptul la viață, educație și muncă oriunde doresc în cele 27 de state membre. Totuşi, lipsa competenţelor lingvistice reprezintă în continuare o barieră invizibilă în calea liberei circulații.

 

Ziua Limbilor Europei este o iniţiativă a Consiliului Europei și celebrează diversitatea lingvistică, atrăgând atenţia publicului asupra importanţei învăţării limbilor străine, cheia unei mai bune comunicări interculturale. Cei peste 800 de milioane de locuitori ai statelor membre ale Consiliului Europei sunt invitaţi să înveţe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la şcoală, cât şi pe durata vieţii.

Globalizarea, mobilitatea şi tipurile de afaceri fac ca cetăţenii să aibă nevoie de competenţe lingvistice străine pentru a lucra eficient, iar capacitatea de a comunica în mai multe limbi face parte din competenţele esenţiale pe piaţa muncii şi consolidează competitivitatea, dar învăţarea limbilor străine aduce şi alte beneficii permiţând realizarea de noi prieteni şi contacte.

Obiectivele generale ale Zilei Europene a Limbilor includ conştientizarea publicului asupra importanţei învățării limbilor străine şi diversificarea gamei de limbi învăţate în scopul de a creşte plurilingvismul şi înţelegerea interculturală, precum şi promovarea diversității lingvistice şi culturale a Europei, care trebuie să fie păstrată şi încurajată.

Școala Gimnazială „Nicolae Vlad” Pucheni a sărbătorit Ziua Multilingvismului / Ziua Europeană a Limbilor, pentru a sensibiliza elevii cu privire la importanța învățării limbilor străine, cu scopul de a încuraja diversitatea lingvistică și înțelegerea interculturală.

Astfel, Catedra de limbi moderne a școlii a ales să cultive plurilingvismul, dar și potențialul diversității culturale și lingvistice a Europei prin organizarea unui eveniment inedit care a stimulat creativitatea și spiritul de inovație al elevilor din întreaga școală.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu