Școala și elevii cooperează: Consiliul Elevilor

miercuri, 5 octombrie 2022

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EDUCAŢIEI

 


     Educația nu ar trebui să aibă o zi anume în care să fie celebrată, ci ar trebui sărbătorită zilnic, pentru că doar ea este cea care ne pregătește pentru viață, ea ne garantează reușita într-o lume bazată pe o permanentă competiție cu noi înșine și cu ceilalți. Educația reprezintă fundamentul unei societăți durabile, baza de la care se începe clădirea migăloasă și trudnică a caracterului și a personalității fiecăruia dintre noi.

   În 1994, UNESCO a inaugurat prima ZI MONDIALĂ A EDUCATORILOR, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ A MUNCII privind condiţiile de muncă ale personalului didactic.

Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări. Ziua Mondială a Educatorilor va pune accentul pe necesitatea de a planifica o mână de lucru eficace în domeniul învăţământului, având în vedere deficitul de personal didactic calificat la nivel mondial. Aşadar, în întreaga lume, această zi, sărbătorită în peste 200 de ţări, este consacrată personalului didactic, celor care fac educaţia - educatori, învăţători, profesori, denumirea ei fiind World Teachers’ Day în engleză sau Journée Mondiale des Enseignants, în franceză.

Educaţia are următoarele caracteristici: pune accent pe oameni, urmăreşte dezvoltarea unor calităţi umane şi explorarea orizonturilor, este orientată predominant spre pregătirea pentru viaţă, are în vedere, cu precădere, întrebări asupra existenţei, vizează cu precădere dezvoltarea unei stări sau a unei structuri atinse, finalitatea în educaţie îmbină viziunea pe termen scurt cu cea pe termen lung. Activitatea educaţională este dinamică şi flexibilă în acelaşi timp, iar educaţia stimulează idealul fiinţei umane exprimat prin „a fi şi a deveni".

 

De ce o zi consacrată cadrelor didactice - educatori, învăţători sau profesori? Pentru că ei contribuie în mod esenţial la dezvoltarea unei ţări, asigurând transmiterea de cunoştinţe. Ei joacă, de asemenea, un rol civic de mare importanţă, contribuind la păstrarea coeziunii sociale.

La mulţi ani dascălilor de pretutindeni şi să nu uităm că o educaţie de calitate reprezintă cheia reuşitei profesionale!                                                                                                               

        Cu ocazia acestei zile, în Școala Gimnazială ”Nicolae Vlad” Pucheni s-au desfășurat diverse activități. Elevii din ciclul primar, îndrumați de doamnele învățătoare, au realizat ”copacul educației” și au creat afișe despre semnificația zilei educației.  Domnul profesor Pătru Georgel  a prezentat materiale power-point cu însemnătatea acestei zile. S-a realizat lectura unor texte din literatura română care prezintă chipuri de dascăli, elevii fiind fascinați de dăruirea și harul pedagogic al domnului Trandafir. Celelalte cadre didactice  au dezbătut alături de elevi dreptul acestora la o educație de cea mai bună calitate.

       Elevii au participat la un concurs de desene pe tema educației  și au realizat materiale despre: ”Școala ideală” sau “Chipul dascălului  preferat”. Totodată, elevii clasei  a V-a au putut experimenta meseria de dascăl, aceștia având ocazia de a fi ”profesor pentru o oră”.





















 

Un comentariu: