Școala și elevii cooperează: Consiliul Elevilor

miercuri, 4 octombrie 2023

5 octombrie - Ziua Mondială a Educației

 


         Ziua de 5 octombrie este desemnată, pe plan mondial, sărbătoarea profesională a profesorului. În mai multe țări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale pentru aprecierea cadrelor didactice. Educația nu ar trebui să aibă o zi anume în care să fie celebrată, ci ar trebui sărbătorită zilnic, pentru că doar ea este cea care ne pregătește pentru viață, ea ne garantează reușita într-o lume bazată pe o permanentă competiție cu noi înșine și cu ceilalți. Educația reprezintă fundamentul unei societăți durabile, baza de la care se începe clădirea migăloasă și trudnică a caracterului și a personalității fiecăruia dintre noi.
        Familia și școala sunt principalele medii în care copilul crește, învață, se formează. Aici se pun bazele formarii personalității, echilibrului emoțional și premisele realizărilor sale de mai târziu.
        Educaţia se formează în primul rând în familie. Aici copilul învaţă să spună adevărul, să fie cinstit, să aprecieze frumosul, să respecte munca şi să se achite de responsabilităţi. Pe bună dreptate, în limbaj popular se spune despre cineva că „are (sau n-are) cei şapte ani de-acasă”, pentru că aceştia sunt cruciali pentru tot restul vieţii.
     Dacă-ţi iubeşti copilul, arat-o prin educaţia ce i-o oferi. Referitor la actul educaţiei, Sfântul Ioan Gură de Aur mărturiseşte că „nu este o artă mai mare ca aceasta”. Dacă-ţi iubeşti copilul, arat-o prin educaţia ce i-o oferi”, îndeamnă Sfântul Ioan precizând, de asemenea, că „un tânăr de a cărui educaţie nu te ocupi este ca un pământ înțelenit pe care cresc mulţi spini”.
        Dar și rolul școlii în viața oricărui copil este foarte important. Educatorii, învățătorii și profesorii îi formează personalitatea și îi asigură nivelul de educație de care are nevoie pentru a putea supraviețui cerințelor concrete ale vieții. Evident, nu oricine poate îmbrăţişa cariera didactică. Profesorul trebuie să fie un îndrumător și un sfătuitor al elevilor, trebuie să știe să declanșeze și să întrețină interesul, curiozitatea și dorința lor pentru activitatea de învățare. Competența, ținuta morală și intelectuală, tactul pedagogic – toate acestea îl definesc. Tolstoi spunea: “Când învățătorul reunește în inima sa dragostea de profesiune și dragostea de elevi, putem spune că este un învăţător desăvârșit.”
       Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Trebuie deci să-i şi educăm pe copiii noştri, fiindcă astfel vor putea să-L cunoască mai bine pe Dumnezeu. Fără învăţătură vor fi ca animalele, care sunt lipsite de cuget. Omul, care a fost înzestrat cu cuget, trebuie să fie şi înțelept, așa cum l-a făcut dintru început Dumnezeu. Fără înţelepciune el este o piatră prețioasă afundată în mocirlă, este corabie fără cârmă şi fără echipaj, care înaintează pe marea vieții necârmuită, la întâmplare. De aceea un înţelept a spus: «Omul neşcolit privește, dar nu vede». I se pare că vede, dar este orb, fiindcă nu are cunoaștere.
        La Școala Gimnazială ”Nicolae Vlad” Pucheni, s-au desfășurat mai multe activități prin care s-a marcat această zi importantă. Elevii au avut ocazia să-și exprime sentimentele lor față de școală, de învățătură și de profesori, prin intermediul unor materiale, postere sau desene.












          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu