Școala și elevii cooperează: Consiliul Elevilor

duminică, 29 octombrie 2023

Școala altfel


       În perioada 23 - 27 octombrie 2023, Școala Gimnazială ”Nicolae Vlad” Pucheni a desfăşurat

săptămâna „Şcoala altfel”, cu programe dedicate activităţilor educative extraşcolare şi

extracurriculare, această săptămână fiind o combinaţie de şcoală şi de timp petrecut într-un mod

plăcut de către elevi, fără presiunea unui clopoţel, a tablei, a lecţiei şi mai ales a catalogului.

       Scopul acestui program a fost implicarea tuturor preșcolarilor/elevilor și a cadrelor

didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor, să pună în valoare talentele și

capacitățile acestora în diferite domenii și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte non-formale.

      Tipul de activităţi derulate: activităţi culturale, activităţi sportive, educatie financiară

activităţi de educaţie pentru cetăţenie democratică, pentru promovarea valorilor umanitare,

activităţi de educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos, activităţi de educaţie rutieră, PSI,

educaţie pentru reacţii corecte în situaţii de urgenţă, activitate de prevenire a fenomenului

bullying, activități de igenizare, ateliere de creaţie (activitati-artistico-plastice, practice).

       Prin Proiectul educaţional”Școala Altfel”, derulat în săptămâna 27-31 martie 2023, am contribuit  la  dezvoltarea intelectuală a  elevilor pe care îi călăuzim pe  drumul cunoaşterii, întrucât i-am antrenat în activităţi variate, aparţinând diferitelor ramuri ale ştiinţei, i-am provocat să aplice noţiuni teoretice, asimilate la clasă,  le-am  descoperit şi dezvoltat inteligenţele multiple şi, în esenţă, i-am îndrumat în direcţia indicată de cerinţele societăţii. 

        Este de datoria noastră să descoperim talentele, să le modelăm şi să le promovăm. Exercitarea aptitudinilor elevilor în activităţile culturale şi artistice propuse a dus la lărgirea orizontului lor artistic, la dezvoltarea simţului estetic, la înţelegerea frumosului din artă, din natură şi din viaţa socială.





     Aşa cum Mântuitorul a fost  Modelul desăvârşit de inţelepciune, bunătate, frumos, si iubire, noi, oamenii creştini, trebuie să urmăm acest Model atât cât ne este cu putinţă fiecăruia dintre noi. Cu cât aceasta este incepută la o vârstă mai fragedă, cu cât valoarea sa va fi mai mare. Pentru a-l face pe copil să ajungă la aceste valori esenţiale ale umanităţii este necesară educaţia religioasă.




Educația rutieră reprezintă o componentă importantă a pregătirii copiilor pentru viață, fiind singura modaliatate eficientă de a imprima tinerei generații un comportament rutier corect, menit să diminueze riscul de implicare al acesteia in accidente de circulație. Prin activităţile rezervate educației civice; ne-am propus să îi invităm să mediteze la urmările pe care le pot avea neatenția sau comportamentele lor greșite în trafic sau în contextul producerii unei situații de risc.




      Obiceiurile alimentare sănătoase, corecte, se învață încă din primii ani de viață. Iar această sarcină, deloc ușoară, le revine părinților și școlii, care trebuie sa îi învețe pe copii, încă de la cele mai mici vârste, despre principiile unei alimentații sănătoase si beneficiile acesteia, astfel încât ei să ajungă adulți sănătoși si să aibă o alimentație echilibrată si la vârste mai înaintate.





       Am încercat, prin concursuri de cultură generală, să verificăm cantitativ şi calitativ bagajul de cunoştinţe deţinut, iar  prin filme documentare / proiecţii  - să le lărgim orizontul de cultură generală. I-am determinat, astfel, să colaboreze în echipă, chiar dacă le-am stimulat şi simţul competitiv.






        Drumeţiile și excursiile la care au participat elevii, s-au dovedit a fi nu numai un prilej de recreere, ci şi de informare: au descoperit punctele de interes ale localităţii și ale țării, elementele componente ale aşezărilor rurale, transformările ce se produc în natură.  Să nu uităm că aceste excursii le dezvoltă spiritul de observaţie, le îmbogăţesc cunoştinţele, îi aduc mai aproape de istoria neamului.





     Definirea conturului personalităţii, caracterului şi a profilului de luptător-învingător a fost obiectivul şi competiţiilor sportive, iar acestuia i s-a adăugat cultivarea respectului faţă de colegi şi profesorii coordonatori. Învingătorii s-au bucurat de reuşită, cum era de aşteptat, ceilalţi şi-au recunoscut fair-play înfrângerea, pentru că tânărul învăţăcel trebuie să înveţe şi să piardă.





     Prevenirea consumului de droguri este cel mai important lucru pe care îl putem face. Este un proces greoi care poate fi realizat numai cu un efort susținut din partea tuturor, a organelor de specialitate, a psihologilor, a populației în general, a părinților în mod special. 


















 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu